EFT (Emotional Freedom Techniques)  

EFT is een effectieve manier om psychische klachten te behandelen. Het kan helpen om beter met negatieve emoties zoals: verdriet, woede en angsten om te gaan. Wat je zal helpen om psychische of lichamelijke klachten te verminderen. Sommige psychische klachten kunnen namelijk veroorzaakt worden door psychische problemen.                        

EFT voor volwassenen

Wanneer je emotioneel vastloopt door een vervelende ervaring, dit kan ook een gebeurtenis zijn uit je kindertijd, kun je hierdoor op latere leeftijd lichamelijke klachten van krijgen. Dit omdat de blokkades (angst, woede en verdriet) niet opgelost is of verwerkt zijn.

Een behandeling met EFT kan geschikt zijn bij:

 • Fobieën
 • Angsten, zoals hoogtevrees
 • Onzekerheid
 • Verslavingen, zoals eetverslavingen
 • Faalangst of examenangst

EFT voor kinderen en jongeren

Voor kinderen of jongeren is EFT een gemakkelijk te leren methode om een emotioneel probleem te verminderen. Veel kinderen en jongeren worstelen met emoties. Dit kan er voor zorgen dat ze zich anders gaan gedragen. Vaak wordt dit door vrienden, klasgenoten of de maatschappij in het algemeen gezien als gek of apart. Dit kan er voor zorgen dat het kind zich niet begrepen voelt en eenzaam wordt. Het gevoel dat een kind of jongere buitengesloten voelt door anderen komt veel voor.

Naast vele emoties hebben veel kinderen ook last van angsten. Dit is vaak onschuldig, maar in sommige gevallen kan dit voor problemen zorgen. In dit geval is EFT een goede oplossing voor kinderen om hun angsten te verminderen of zelfs te overwinnen. 

Jongeren die naar de middelbare school gaan ervaren daar soms druk voor toetsen. Helaas zorgt dit er soms voor dat ze minder goed scoren als dat ze kunnen. Er kan namelijk sprake zijn van faalangst, of examen angst. Ook hiervoor is EFT zeer geschikt.  

Hoe ziet een EFT therapie eruit:

Na de kennismaking en een goede zithouding met de voeten op de vloer, gaan we proberen het probleem zo helder mogelijk te maken. Dus de kern is zoeken waar het bij jou de meeste spanning

geeft (triggert). Dan selecteren we uit jou verhaal een kernzin, wat jou het meest aanspreekt en waar je het dichtst bij je gevoel komt. Zodat je door deze kernzin het gevoel kunt omschrijven in een cijfer van 0 tot 10 (10 het meest vervelende gevoel). Als het cijfer duidelijk is, gaan we over naar de tapserie, hierbij tappen we op alle EFT meridiaanpunten, en zeggen hardop de kernzin. Hebben we deze serie 1 keer gedaan dan ga je weer meten, wat voor cijfer je het gevoel nu geeft. Daarna gaan we weer tappen en dan weer meten kijken of er verschillen zijn in het meten van het gevoel. Je gaat zo lang door met tappen totdat het goed voelt of voldoende is op dit moment.

In het kort:

 1. Gebeurtenis helder maken
 2. Kernzin eruit halen
 3. "Tappen" op de EFT punten

Het  is belangrijk dat je thuis ook zelf de tap-serie 1 keer per dag doet, dit versnelt het emotionele herstel.

Voor het verwerken van een emotie zijn altijd 4 stappen nodig:

 1. Acceptatie (van jezelf met de emotie, van jezelf in deze situatie)
 2. Contact maken met het gevoel (pijn onder ogen zien)
 3. De werkelijkheid achter het gevoel een plek geven in je leven
 4. Opnieuw leren genieten van deze (nieuwe) werkelijkheid

Na een week kom je weer terug voor de volgende behandeling.